De la criză la saturare: viitorul microcipurilor
Lipsa de microcipuri s-ar putea transforma în cele din urmă într-o problemă de suprasaturare a stocurilor până în 2023, potrivit IDC, care se așteaptă ca lanțul de aprovizionare să revină la normal la mijlocul anului 2022.
„Industria își va reveni până la mijlocul anului 2022, cu un potențial de supracapacitate în 2023, pe măsură ce se extinde capacitatea de producere de microcipuri, spre finalul anului 2022”, a declarat firma de cercetare.
Într-adevăr, principalii producători de semiconductori, inclusiv Intel, TSMC și Samsung, au investit masiv în extinderea capacității de producere a cipurilor pe fondul deficitului actual. În același timp, guvernul SUA dorește să stimuleze producția internă de cipuri, pentru care pregătește o finanțare în valoare de câteva miliarde de dolari.
Câteva întrebări importante
Marea întrebare este ce segmente for fi afectate de această posibilă suprasaturare. Actualmente, un număr însemnat de industrii sunt afectate de această problemă, printre care industria auto, a telefoanelor inteligente sau chiar industria care produce calculatoare și cea care construiește electrocasnice smart.
Firma de cercetare se așteaptă ca deficitul de semiconductori să se diminueze până în al patrulea trimestru din acest an, pe măsură ce va crește capacitatea. Între timp, fabricile existente sunt complet ocupate.
„IDC raportează că uzine speciale au fost rezervate pentru restul anului, cu o capacitate de utilizare de aproape 100%”, adaugă firma de cercetare.
Aceasta este o veste bună pentru Nvidia și AMD, care nu dețin nicio fabrică de cipuri. În schimb, contractează cu Samsung și TSMC pentru a-și fabrica plăcile grafice. Cu toate acestea, Nvidia se așteaptă ca această lipsă să persiste până în cea mai mare parte a anului 2022, când vor fi lansate noua generație de plăci grafice RTX.
„M-aș aștepta să vedem un mediu constrâns de aprovizionare pentru marea majoritate a anului viitor, aceasta este părerea mea în acest moment”, a declarat CEO-ul Nvidia, Jensen Huang.